Puglia - Dag 1


Det kan hun selvfølgelig. Men jeg svarer at dersom de kan fortelle meg hvor han gikk, da kan jeg dra akkurat dit og ta noen bilder for dem. Dermed vil bildene virkelig vise hva han så.


Eneste problemet er at kartet viser Puglia, ikke Toscana. Midt på kartet finner vi Foggia. Dit er det 725 km. Jeg rynker litt på nesen, men da lover sønnen å betale utgiftene.
Eller med andre ord: Det blir langtur på oss. Jeg sier oss, fordi da det blir klart at vi snakker en helgetur på halvannet tusen km, da våkner Hustruen til liv og skal være med. Korte turer er ikke hennes greie - skal det være så skal det være.
Det er alltid uendelig med greier som skal ordnes når vi skal være borte, og dagene før avreise er preget av stress og atter stress. Jeg hater stress. Men alt det er glemt fredag morgen når jeg står opp og ser Bamsefar stå klar i oppkjørselen. Jeg har nettopp gjennomført 10.000 km service (byttet alle oljer, bremseklosser, plugger, luftet bremsene, sjekket dynamoremmen, sjekket ventilene, og så videre). Han er like klar for langtur som vi er.

Men når sannheten skal frem, så er ikke vi riktig klar til langtur når vi står opp. Vi skal bare..... Så vi kommer oss ikke avgårde før klokken er halv elleve. Vi forteller alltid til andre at man skal starte tidlig og utnytte den kjølige morgenen, og heller ligge i skyggen og duppe mens varmen er på sitt mest intense. Når vi har kjørt en times tid er vi sør for Firenze, og klar for en (forsinket) frokost.
Temperaturen er upåklagelig. Vi har begge skikkelig sommerutstyr, så å kjøre i 35 varmegrader er ikke noe problem. Med sommerutstyr blir man ikke svett, samtidig som sikkerheten er fullt ut ivaretatt. Men når man stopper da blir det fort hett i hjelmen. Termometeret på sykkelen viser fort nesten 50 grader efter noen miutter i ro.

Vi er midt i den store nasjonalparken, og fjellene som tårner seg opp på begge sider av Autosradaen ser ut til å være fulle av fantastiske naturoppevelser. Bildet viser Hustruen som tar på seg utstyr for å dra videre efter lunchen.
Eftersom vi er litt sent ute, og har et stykke å kjøre, tar vi raskeste veien. Det vil si en hel dag på Autostrada. Først østover til Firenze, derefter sørover mot Roma, videre østover til Adriaterhavet, og så sørover inn i Puglia.
Jeg har brukt litt tid i Google Earth og funnet frem noen steder vi kan overnatte i området rundt Foggia. Når klokken er syv ringer vi og finner rom i en liten by som heter Poggio Imperiale. Den ligger omlag 30 km fra Foggia, hvor vi skal ta bilder i morgen.
La meg si noen ord om å kjøre på Autostrada. I (de fleste) motorsykkelkretser ser man ned på det å kjøre på motorvei. I beste tilfelle er det et onde man ikke kan unngå for å komme dit man skal. Jeg har det ikke slik, heldigvis.
Noen ganger vil man se på trær, og da passer det å rusle langsomt avgårde. Men noen ganger vil man se på skogen, og da kan man ikke rusle avgårde (for da ser man bare trær). Vil man se landskapet endre seg, fjellene reise seg, og så synke ned bak seg, vil man se Appeninnene fra begge sisder og få en følelse av hvor store de er, ja da må farten opp.
Noen ganger føler jeg for å se på små ting. Da kjører jeg sakte. Noen ganger vil jeg se på store ting. Da kjører jeg fort.

Hvorom alltid er, efter å ha passert Appeninnene i Abruzzo kommer vi ned til havet igjen. Og efter en stund til Locanda Italia, Poggio Imperiale, +39 3394873514. Men, selv om de har reservert et rom til oss viser det seg at de bygger om. Det er "litt" kaotisk, og trattoriaen er stengt. Bildet viser Hustruen i det som var spisesalen i forrige runde. De skal åpne på nytt om halvannet uke. Men det hjelper ikke oss nå. Vi må ut på leding efter mat.


Saksen skal brukes til å klippe hårene i Hustruens vakre lille nese. De blafrer i vinden og det kiler så hun holder på å bli gal. Byen har en åpen farmacia og der finner hun en helt uvanlig liten saks som ser ut som om den er spesiallaget for å klippe nesehår.
Jeg venter utenfor, og ikke før har jeg løftet kameraet før byens gutter kommer løpende for å være med. Men selv om gutter er gutter, når de spør hvor jeg kommer fra uttrykker de seg slik: "Hvor kommer De fra?". Selv gutter er nemlig godt oppdratt her i Poggio Imperiale og vet å forholde seg til fremmede.
Hovedgaten er bred, med brede fortau på begge sider. Og her leves livet. Det virker som om alle har flyttet ut på gaten. Folk i alle aldre sitter på stoler og benker, og koser seg i den varme kvelden.

Først får vi oliven. De smaker veldig anderledes enn de jeg har, men når hun forklarer hvordan de er tilberedet er det på samme måte. Ikke vet jeg.
Så får vi fritert zucchine, efterfulgt av noe forbløffende enkelt: Båter av hardkokt egg, med salt og pepper, og litt olje. Har aldri spist egg slik, og det var ganske godt. Jeg er jo tilhenger av det enkle, og enklere enn dette kan det neppe gjøres.
Som secondo får vi involtino da cavallo. Fint mørkt og mørt kjøtt, med en fyldig rød saus vi ikke greier å finne ut av. Som contorni patate al forno og insalata mista.

Fortsettelsen på dag 2 er her.
<< Home