fredag 29. august 2008

Lekkasje

Jeg la merke til at undersiden av navet var uvanlig skittent. Det er ikke så mye olje, men lukten av girolje er ikke til å ta feil av. Det betyr at enten lekker det ut av navet (final drive, i BMW sjargong), eller så lekker det ut av girkassen. Det er altsågirolje begge steder.
Det siste er faktisk bedre, for å ta fra hverandre the final drive krever en god del spesialverktøy. Pakningen mellom svingarmen og kirkassen er lett å skifte men det er ganske mye å demontere før man kommer så langt.
Litt grundigere undersøkelser viser at det mangler omlag 100 ml olje i girkassen mens the final drive ikke mangler noe. Så da er det bare å bestille en pakning og finne tid til å demontere hele bakre halvdel av sykkelen.

torsdag 28. august 2008

Norge, mitt Norge

Tidligere var fellesferien i Italia fullstendig lammende; hele landet gikk i stå. Slik er det ikke lenger. Men i alle norske guidebøker står det at alt er stengt i august. Derfor reiser (nesten) ingen nordmenn til Italia denne måneden. Fint for oss, for da får vi litt ferie om sommeren vi også. I år gikk ferden til Norge.
Litt google-ing hadde gjort at vi fant ut at Speed Motorcenter AS i Sandefjord har utleie av skikkelig motorsykler. En skikkelig motorsykkel, det er en BMW R 1200GS. Intet mindre. Da vi kom dit sto det en splitter ny 2008 modell og ventet på oss. Den hadde BMWs orginale sidevesker (de som kan utvides), toppkoffert og tankveske. Solen skinner, Hustruen smiler og vi skal dra avgårde med en BMW R1200GS. Kan det bli bedre?
Naturligvis, noen har glemt støvlene sine, men hos Speed MC kan man kjøpe BMW støvler i størrelse 48. Ganske praktisk (om enn dyrt).

Ellers kan det nevnes at vaflene på Statoil kanskje er bedre enn de på Esso, men særlig gode, det er de ikke. Mye mel og lite rømme i den røren der. Ikke laget med omhu.
Fra Sandefjord drar vi nordover til Oslo. Der besøker vi en venn. Og han vet å servere godt øl. Jeg bør jo ikke drikke øl, men med en Brexidol til forrett går det greit.
Derefter spiser vi en herlig middag i haven.Neste dag bærer det nordover. Vi skal til Trondheim. Eftersom vi både skal kjøre dit, og spise middag, velger vi Østerdalen. Veien der er jo utmerket, det er lite trafikk, og det er kortere. Kjedelig (veldig kjedelig), men dagen i dag er ikke den rette for å klage på sånt.
Klage på veiene er det imidlertid mange andre som gjøre. Alle vi snakker med forteller oss hvor dårlig det står til med infrastrukturen i Norge, hvor lite vedlikehold som gjøres på veiene, og hvor få motorveier det er. Vi suser gjennom Østerdalen på en utmerket riksvei og merker lite til hva problemet er.

Det er ikke mange stedene å stoppe, så da vi kommer til Koppang utpå formiddagen tar vi en velfortjent pause. Bildet er tatt efter at vi hadde spist, og dagen eneste regnskur kom mens vi satt inne. Passer ganske bra, for å si det mildt.
Jeg bestiller kjøttkaker i brun saus. Kan ikke bli mer main stream enn det. Men kvaliteten er som så ofte ellers: Disse er ikke hjemmelaget, og jeg kan faktisk ikke finne noe kjøttdeig i dem i det hele tatt. Medisterkaker hadde vært et bedre navn. Potetene er ikke nykokt, men har vært holdt varme en stund. Og kaffen, vel, hva skal man si om den? Jeg kan se kyr utenfor vinduet, men når jeg ber om melk får jeg noe syntetisk.
Spørsmålet er: Viser man omsorg for sine kunder når man ikke engang gidder å ha en kartong med frisk melk tilgjengelig? Nå som jeg selv arbeider i turistindustrien har jeg blitt litt opptatt av hva man egentlig selger. Og Tiur'n kro selger ikke mat. De selger service. Rema selger mat.

Jeg har vel trodd at den viktigste forskjellen mellom 1150GSog 1200GS har vært litt kraftigere motor. Det er mye, mye mer. 12GS er helt ny sykkel. Ikke bare har den 25 HK mer og 40 kg mindre å dra på, noe som i seg selv utgjør ganske mye, men motoren går uendelig mye mykere. Og den går som på skinner i forhold til min 1150, som går som på skinner i forhold til det meste annet. 12GS er rent ut sagt helt herlig. Jeg kan få en brukt en for bare 10.000 euro......
Til tross for kaffen kommer vi oss trygt frem til Byneset utenfor Trondheim. Der gasser vi oss i portugisisk Baccalao.
Neste morgen våkner jeg tidlig, og går ut i det myke morgenlyset for å se om jeg kan lage litt bike porn. Naken sykkel poserer for fotografen med kulturlandskap i bakgrunnen.
Fristelsen blir rett og slett for stor, og jeg tar på meg utstyret og kjører en morgentur. På vei inn til Trondheim ser jeg min gamle venn Hurtigruten. Mer bike porn: Naken sykkel poserer for fotografen mens Hurtigruten passerer. Det er jo riktig lekkert!
Det er søndag morgen og jeg kjører gjennom gatene i håp om å kunne fotografere sykkelen fremfor Nidarosdomen. Men det er ikke mulig å komme seg dit (med sykkel) så jeg må gi det opp.
Så er det en liten pike som så veldig gjerne vil sitte på en stor motorsykkel. Det får hun naturligvis. Jeg spør om hun vil at jeg skal starte motoren. Det vil hun veldig gjerne. En R1200GS kan jo skremme noen og enhver, men hun tar seg kraftig sammen for å ikke bli redd, og proppfull av adrenalin kjører hun sykkel. Alle kan se at hun ønsker seg en R1200GS like mye som jeg gjør. Da hun klatrer av er hun så oppgiret at hun ikke kan stå i ro men spretter omrking. Nesten som meg, altså.
Mandag morgen drar vi avgårde sørover. Vel, vi drar vestover. Først passerer vi Orkanger i yr, derfra E-39 videre vestover mot Halsa. Vi stopper for å ta noen bilder av den fine lille bygda ved veien. Legg merke til at det er 60 km/t fartsgrense. Vi står bak en bakketopp, jeg har på meg min gule vest og Hustruen har sitt kamera på stativ. Vi ser helt åpenbart ut som en fartskontroll.
Vi hører en sykkel nærme seg, og plutselig kommer den en grønn Triumph flyende over bakketoppen. Han hugger inn bremsene, og greier såvidt å stoppe foran oss.
Han åpner hjelmen, ser på meg og sier Er ikke du politi? Han blir så lettet at han drar ned to sigaretter på null komma nix. Av forståelige grunner har jeg anonymisert ham.
Det er noe eget med grønne fjorder som fjellene stuper rett ned i. Og et bredt belte med lysebrung tang som lukter herlig av hav. Det er slik jeg husker at det skal være.
Ikke overraskende er vår venn på Triumph fremme i Halsa lenge før oss. Men vi må jo vente på fergen så vi ankommer Kanestraum sammen. Derefter ser vi ham ikke igjen. Det er mange år (20?) siden jeg kjørte ferge på Vestlandet så jeg synes det er litt stilig. For Hustruen er det bare en ferge.
Om bord spiser vi svele og drikker kaffe. Det vil være for sterkt å si at noen av delene er laget med omhu. Og, merk: Dette har ingenting med om hvorvidt man liker svele eller ei.

Det store bildet viser minst én nordmann. Kanskje fler, avhengig av hvordan du definerer det. Det andre viser hvordan det ser ut når en sortkledd politimann sjekker farten med en laser montert på et stativ. Som alltid: Herlig grønn fjord i bakgrunnen. Bildet er tatt rett utenfor Sunndalsøra. Høye fjell.

Sunndalsøra ligger inneklemt i en trang dal. Mer er det ikke å si om den saken. Det er ikke så lett å fange følelsen av at fjellene tårner seg opp over oss. Ellers spiste vi lunch på COOP (er vi i Norge så er vi i Norge). Jeg spiste blandaball mens Hustruen tok kålruletter. Begge deler hadde bra kvalitet. Overraskende bra.

Fra Sunndalsøra kjører vi til Oppdal, derfra videre opp på Dovrefjell. Temperaturen synker godt under ti grader. Og det blir helt klart at min vurdering av hvor kaldt det er i Norge i august ikke holder vann. Problemet er at jeg satt i Montemagno i 35 varmegrader og skulle vurdere om jeg ville trenge vinterhansker. Jeg svarte nei men riktig svar var ja. Heldigvis har 12GS varme og herlige håndtak. Hele sykkelen er herlig!
Fra Dovre ned til Sel, og derfra snarveien til Vågå. Den snarveien har ikke jeg kjørt siden 1973. Da satt jeg på med min mor. Hun kjørte den veien fordi hun hadde en splitter ny Volvo med skivebremser og servo. Legg merke til at jeg husker veien selv nå 35 år senere - hun følte seg trolig ikke særlig vel.
Og rett skal være rett; 16% stigning er ganske mye på en grusvei som svinger seg nedover skogen. Særlig når man kjører en leid 12GS med gatedekk.
Men for andre kan jeg melde at en nye vei er snart klar, og da forsvinner også denne interessante veistrekningen. På Vågåmo sjekker vi inn på hotellet.
Neste dag går jeg bort til kirken. Den er byget av vikinger omlag 1120. Derefter ble den restaurert og ombygget 1670. Det eneste som helt sikkert er igjen av den gamle kirken er portalene. Så utskjæringene rundt døren her er 900 år gamle.
Gravstøttene (kan ikke si gravsteinene) er et kapittel for seg selv. Laget i tre og med et skikkelig viking-preg. Det er befriende å se at noen kan tillate seg å være ukonvensjonell også i møte med noe så stivt som en gravstøtte. I det hele tatt er det skikkelig vikingpreg over hele stedet.

Fra Vågå bærer det opp i Jotunheimen. Været er veldig bra og vannene vi kjører forbi er like grønne som fjordene var det i går. Igjen nyter jeg å kjøre "vår" 12GS. Fjerningen er (elektronisk) justert til "komfortabel for to personer med bagasje" go vi suser avgårde. Den sluker alle ujevnheter og alt er vel. Vi gjør noen obligatoriske stopp for å ta bilder.
Vi stopper på Gjendesheim, men de er utsolgt for vafler. Og uten vaffel duger mannen ikke så vi suser opp på selve Valdresflya. Der oppe, på fjellstua, stopper vi og spiser lunch. Når man ser seg omkring er det ikke vanskelig å forstå at denne veien er stengt om vinteren. Det er ikke så mange, og vi setter oss ute i solen. Men vi beholder en god del av utstyret på, for selv om det er sol er det ikke mange gradene her oppe.
Legg ellers merke til hvor liten er 12GS er. Jeg må nesten bøye meg ned for å få tak på den. Neste år må jeg leie en større sykkel.


Vi spiser den beste rømmegrøten man kan tenke seg. Og en vaffel som er prefekt stekt, sprø og deilig, og det er ekte seterrømme som serveres til. Helt fantastisk! Hvorfor er ikke vaflene på Statoil slik? Er det fordi Norge er et så fattig land at det ikke er mulig å få omsetning på en skikkelig vaffel? Ikke vet jeg.
Men jeg vet at vi traff en fyr der oppe som hadde kjørt fra Fagernes ene og alene for å spise rømmegrøt her oppe.

På vei fra Hammerfest til Arendal.

Efter å ha gasset oss og sittet en stund i solen og drømt om sigarer, saler vi opp og kjører til Nesodden utenfor Oslo. Der venter middag.

Neste dag er det onsdag, og da gjør vi det alle skal gjøre på onsdager: Vi drar til Tyrigrava. Vi har sagt til alle våre MC-venner i Norge at vi planlegger å være der, og at vi blir glad om vi kan treffe noen kjente.
Men så pissregner det, så vi treffer ingen andre enn kjente. Ingen andre orker å dra hit ut når iskaldt regn flommer ned. Her er det to gode busser som besøkte oss på sykkel i fjor.

Ni frosne syklister møtte opp, og vi synes det var kjempeflott at så mange kom bare for å hilse på oss. Takk skal dere ha - dere lyste opp en ellers ganske regntug dag!

På Tyrigrava, som ellers, er det Espen på sin Ducati 1098S tiltrekker seg mer oppmerksomhet enn alle oss andre tilsammen.

Efter Tyrigrava på onsdag er det mer kjedelig ting på torsdag, før vi drar tilbake til Sandefjord med sykkelen på fredag. Bildet er tatt i Horten.

Snipp snapp snute så var eventyret ute. Neste år håper jeg vi kan kjøre til Nordkapp.

tirsdag 26. august 2008

Sicilia og MC24

Magasinet MC-24 skal i ti uker fremover publisere historien om vår tur til Sicilia.
For enkelhets skyld har de samlet alt stoff fra Toscana på én side. Den siden er her.

søndag 24. august 2008

Teknisk feil

Arkivet har ikke fungert som et resultat av en skrivefeil. Det er nå i orden. Beklager.

mandag 11. august 2008

Bensin

Hvor mye går det egentlig på tanken? Vel, boken sier 22 liter. Slik jeg kjører rekker det til godt over 300 km. Men mye vil ha mer, og ryktene forteller at det er mulig å få plass til ytterligere tre liter med en modifikasjon.
Det er ikke mulig å fylle tanken mer enn opp til bunnen av "nakken" som stikker ned i tanken. Men ved å løfte ventilen som skal hindre bensin å renne ut om man velter helt opp til taket av tanken, og drille hull i "nakken" så skaper plass for tre ekstra liter. Men da er naturligvis tanken så breddfull at sykkelen ikke kan settes på sidestøtten uten at det flommer over.
Men det kan være kjekt å ha.

lørdag 9. august 2008

Selvportrett

Selvportretter skal jo vise ikke bare ansikter men også "hvem man er". Bildet er et selvportrett som vier Hustruen og meg. Det er tatt i 100 km/t på SS1 via Aurelia, på vei hjem, efter en herlig dag i fjellet.

mandag 4. august 2008

En dupp

Det skjer ikke så ofte, men det skjer. Ett sekunds uoppmerksomhet, og Bamsefar bestemmer seg for å ta en dupp. Og når den 350 kg tunge hvalrossen har bestemt seg, da er det ikke mulig å hindre ham.
Heldigvis hadde ikke Kapteinen rukket å sette seg på.

Men legg merke til at de nye sideveskene gjør at styret ikke engang tar nedi bakken! Og at tåkelysene er trukket akkurat passe inn for ikke å ta skade.

Det er ikke mange andre sykler som kan ta en dupp i ny og ne uten at det har konsekvenser for annet en eierens stolthet.

fredag 1. august 2008

Passo di Pradarena

Dagens kart er her. I tillegg til selve kartet er det alle bildene plassert der de er tatt. Husk at teksten til et bilde (eller en film) alltid er nedenfor bildet.
De fleste dager går samtalen slik:
Hun: Vi drar til stranden efter lunch
Jeg: eh, OK?
Hun: Fint!
Jeg vet ikke hvor lenge du har vært gift, men mitt rom for å manøvrere her er ikke så stort. Men i dag går det slik:
Hun: Edel og jeg drar på stranden efter lunch. Kanskje du har lyst å kjøre deg en tur på Bamsefar
Meg: Eh, OK?
Hun: Fint!
Så selv om det er like liten plass til å manøvrere som vanlig ser det altså ut som om kortene har blitt delt ut litt anderledes i dag. Det er 32 i skyggen, men det plager ikke meg. Jeg har sommerjakk og sommerbukse (fullt ut CE godkjent, men likevel meget, meget luftig). An annen ting som plager meg ganske mye er resultatene av min orgie i sjømat forleden. Men det er ingenting som ikke 40 mg med piroxicam-beta-ciclodestrin ikke kan gjøre noe med.

Filmen viser første delen av turen, fra San Giuliano Terme og opp til tunellen. Det er noen fine svinger der, og med 100Nm dreiemoment kan man raskt of effektivt kvitte seg med biler som sinker. Jeg gjetter på at Bamsefar, med full tank og meg god og mett, veier over 350 kg. Så det er ingen risiko for å dra på bakhjulet i andre gir selv med full åpning. Men det går da raskt nok for meg.Jeg passerer Lucca med sine herlige bymur. Har du ikke spist lunch på muren i Lucca, og så duppet under ett av de store trærne, ja da har du noe å glede deg til.
Nord for Lucca begynner dalen Garfagnana, og der finner vi den lille landsbyen Anchiano. Som man ser av skiltet er den vennskapsby med et sted som heter Alesund i Kongeriket Norge. Årsaken er at de har en klippfiskfestival hvert år og hva er da mer naturlig enn å være vennskapsby med Ålesund? Hovedgaten (la oss si, hovedveien) heter til og med Viale Norvegia.
Plutselig får jeg øye på et skilt på huset der jeg står. Så om du lurer på hvor høyt over havet landsbyen ligger, ser det ut som om vi kan slå fast at det er omlag 84,50 meter. Circa. Godt å vite.Men hvor er jeg på vei? Vel, skal du fra Toscana og ut i verden, da må du nesten alltid passere fjellkjeden Appenninene. Noen topper er omgal 2.000 meter, men i sin alminnelighet er fjellkjeden ca 1.000 meter høy. Og passene er derfor fra 7-800 til 1.500 meter. Noen av dem har vært i bruk siden Romertiden. Og jeg er på vei for å se nøye på ett pass hvor det har vært kjørbar vei i (mer enn) 2.000 år. Spørsmålet er: Kan man se det? Når man står på passet, er det spor (for å si det slik) av 2.000 år med transport? Det er omlag 50 pass hvor det er praktisk å krysse Appenninene, og dagens pass er Passo di Pradarena. Passet ligger inne i nasjonalparken "Parco Nazionale Appennino Tosco-Emiliano". Jeg er på omlag 1.000 når jeg møter skiltet. Jeg tror jeg er på vei opp mot passet, men burde nesten være oppe - men fjellene tårner opp rundt meg. Kanskje på tide å ikke bare se på utsikten men også på kartet?Inne i nasjonalparken kommer jeg til Ministero Agricultura e Forestale sitt besøksenter del'Orecchiella. Sjekk forresten de stilige sideveskene; de er laget til meg av Vern. Jeg sier det slik fordi han lager bare på bestilling. Du får akkurat så mange millimeter bredde og lengde som du vil ha. Og lokk akkurat som du vil ha, og så videre. Flotte!
Uansett, på besøkssenteret kan man spise skikkelig godt; noen som har vært på besøkssenteret på Saltfjellet og betalt 200 kroner for litt kokt laks? Get my point? Valnøttkake og en skikkelig vellaget espresso.
Det er overskyet men likevel 25 grader her på 1000 meter. Jeg sitter utenfor og betrakter bamsefar. Nevnte jeg veskene? Ellers ser jeg på en vellaget espresso, en vellaget kake, og tenker på hvordan en vellaget sigar hadde løftet det hele enda noen hakk. Men dengang ei.
Efter å ha sett på kartet forstår jeg at jeg har svingt inn i feil dal; veien her går i en bue opp mot fjellet, og så ned igjen. Men derefter kan jeg kjøre opp til Passo di Pradarena.
Jeg kommer til kilden Fontanone. Masse vann. Plaketten sier noe slikt som (fritt oversatt fra italiensk):
Husk
gjeterne fra Soraggio
som passerte her i årevis
med sine dyr
på vanskelig stier
på vei ned til lavlandet
fra sommerens beite i fjellet.
Solen kommer opp igjen.
Selv om jeg elsker havet så føler jeg likevel en veldig sterk dragning mot fjellet. Så det er noe eget for meg å kjøre rundt her i fjellheimen på egen hånd. Jeg stopper og ser på små ting. På utsikten, på snekledte topper, og på Mariafigurer hugget inn i et stort eiketre. Det er for lite lys og eftersom jeg ikke har stativet med meg blir ikke bildet helt skarpt. Men neste gang, da blir det bra. Jeg nærmer meg landsbyen Sillano (grunnlagt 102 f.Kr). Den ble etablert for å beskytte veien opp til Passo di Pradarena.


Men før jeg kommer kommer jeg ned til en trang dal med en demning i bunnen. Veien går over demningen. Alt er vel, men det er en hårreisende trang tunnell i andre enden av dammen. Sjekk ut filmen for å se hva man kan få hjertestans av!Fra Sillano er det opp, opp, opp og plutselig er jeg på passet. Det er 1.572 moh og luften er frisk og deilig. Jeg vandrer litt omkring men kan ikke se noen rester efter en Romersk vei. Ikke engang et skilt - rart! Jeg leser all informasjonen jeg finner, og det meste handler om at vi er inne i nasjonalparken. Sukk
Men også her oppe på passet er det en "veikro". Jeg drikker kaffe (her også), og det ville trolig ikke falle damen inn å spørre "enkel eller dobbel" når jeg spør om en kaffe. Den er veldig bra.
Jeg spør Mr. Zumo om raskest veien hjem. Raskest i betydningen "kortest strekning". Den godeste Mr. Zumo sier jeg skal kjøre over passet, ta en vei tilbake til Toscana som kommer ned i nærheten av Passo di Radici, og derfra veien ned i Garfagnana hjem.

På andre siden av passet er det fire hårnålsvinger. Mellom dem er det lange rette strekk. Eftersom fartsgrensen er 90, og jeg ikke vil bryte fartsgrensen, må vi anta at når jeg kommer til det røde feltet i 3. gir da kjører jeg omlag i 90 km/t. Sånn circa.Rett efter de flotte svingene sier Mr. Zumo at jeg skal ta av. Det første som møter meg er skiltet om at det kan være litt bratt her. Og ikke fast dekke. hmmm. Jeg er ikke så glad i grus, særlig ikke fordi jeg har gatedekk på Bamsefar og grus er veldig tungt når dekkene ikke holder mål. Men hvem er jeg til å klage - er man på eventyr så er man på eventyr.15% stigning høes kanskje ikke så mye ut, men på en grusvei er det ganske heftig. Faktisk passer det bra med begge bena til å støtte sykkelen og godt gasspådrag for å komme seg frem. Og svetteperler på pannen når det går nedover. Men hvor lenge var man på tur? Jeg er syv kilometer inne i skogen, har ikke møtt en sjel, og her er en bom. Klikk på kartet til venstre for å se hvordan min lille blindvei ser ut fra GPS'en, og hvor friskt Mr. Zumo sier veien går videre. Lurer på om det er noen måte å gi tilbakemelding til Garmin. Det er jo litt irriterende å bli sittende fast her. Dersom jeg hadde røkt ville stillheten her i nasjonalparken ha vært en perfekt ramme rundt en liten stund i harmoni med seg selv. Men som ikke-røyker er jeg jo i kontinuerlig ubalanse med meg selv.

Men nå vil jeg hjem.


Jeg suser tilbake (i den grad man kan suse på 15% grusveier), og kommer endelig tilbake til det faste dekket. Der ber jeg Mr. Zumo finne den raskeste veien hjem (i tid), og vi suser av gårde. Vi kjører over Appenninene ved Passo di Radici. Jeg vil virkelig hjem nå. Filmen viser noe av turen nedover. Det eneste av interesse er at ved 0:13 kan man tydelig se at sykkelen "wobbler" som et resultat av at jeg er for rask med klutsjen (clutchen!) samtidig med at jeg er veldig hard på frembremsen. Det er ikke bare Espen med min Ducati 1098S som trenger "slip clutch". Det gjør vi GS-kjørere også.

Dersom ting virker som jeg tror kan du sjekke ut hele turen i Google Earth med å laste ned min KMZ fil her. Uansett er kartet med alle bildene her. Tilsammen 314 km på en herlig eftermiddag.